Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

February 19, 2011

Teh dan Kesihatan

Lately nie selalu nampak iklan kat tv3 pasal teh dan kesihatan.. Apa yang anda tahu mengenainya??

"ia sedap" " membuatkan saya lebih bertenaga" "relax and chill" "boleh menurunkan berat badan saya" "menghilangkan stress" dan berbagai lagi jawapan... 

 Betul ke eh?? rasa macam tak percaya pun ada.. huhuhu~ tapi berdasarkan sumber-sumber dalam internet, memang betul pun... Menurut satu kajian yang dibuat oleh pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), didapati teh mengandungi pelbagai khasiat dan manfaat yang amat berguna..

Tak sangka pula minuman teh ada khasiat.. tapi tahukah kita berapa peratus khasiatnya?? tidak pula disebut.. 

Cuma apa yang aku tahu teh hijau memang banyak khasiatnya.. Membantu mengawal tekanan darah tinggi dan paras gula.. Menguatkan sistem imun.. Menurunkan aras kolesterol dan membantu pembakaran lemak..  

Teh hijau lebih sedap kerana rasanya yang lebih lembut dan bau yang wangi.. Minuman teh kegemaranku??

sumber gambar: Google

p/s: ada orang kata, minum teh o ais selalu boleh buat perut buncit?? yker?? minum teh cina lagi bagus untuk kesihatan.. sebabnya tiada gula.. huu~

8 comments:

fifie said...

teh banyak angin ? betul ke ?

AiDa AzRyN said...

teh hijau mmg sodap.. :)

nasri said...

fifie:
ntahla..pernah dgr jer.. xtawla betol ke x.. klo teh panas ok jer..

AiDa AzRyN:
hehe..best kn.. mai secawan.. huu~

bungaLily said...

tapi teh rasa kelat :p

matpek's property said...

orang cina kat kampung aku selalu amalkan minum teh tanpa gula..

tapi kita yang dah ada gula pun tambah lagi gula..tambah susu pun ada..macam mana nak sihat..hehe

muslim said...

betul ke jd bnyk angin...??xtaw ni

yahaya said...

angin kus kus..suka terlepas..la

fifie said...

OOOO gitu plakk.. nanti nasri buat expriment laaa.. :D