Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

September 21, 2010

Apa maksud lagu Sungai Lui - Aizat

Saje aku post pasal entry lagu Aizat nie...Best pulak layan lagu nie..Melodi die best...lagi2 ngan bunyi2 angklung tu..huuu~ errmm...

Nak tanya korang semua yang pandai lagi bijaksana....Apa maksud lagu nie ea??? Dah banyak kali mentelaah lirik nie..tp xdapat2 gak maksud die..kalau korang taw dan pandai bab2 mentafsir lirik2 nie, bg taw la aku... hehehe!

Lirik:
Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka mata biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

Selama ini....

Download mp3 kt sini: Ziddu

13 comments:

Anonymous said...

lagu ni pasal tidak melupakan daratan kita. ayat 'mengejar dunia semata-mata'. kalau nak lebih lanjut dkt youtube ade sg.lui punya video clip comment dari finazaman yang berkata 'not forgetting about your roots'

iRfan Johan said...

ko da donlod kn...? kasi ak dgar lu....nti ak leh la cte..haha.

Ili Shaheera said...

Makin lama, lirik lagu Melayu ni makin susah nak faham.. melodi jer sedap lebih x3

CDB Online said...

Salam ziarah...jemput datang ke tempat ku

Anonymous said...

Cubaan saya mengupas Lirik lagu ni adalah seperti berikut: lagu ini menggambarkan hubungan antara 2 pihak, di sini aizat telah memberi clue bahawa salah satu pihak itu ialah tempat yang bagi seseorang itu istimewa dari peribadinya. Dengan lirik yang sebenarnya mudah, tetapi disusun untuk mendapatkan banyak persepsi sekurang - kurangnya dari 2 sudut berbeza iaitu : dari diri seseorang atau dari persepi (khayalan) tempat kepada seseorang tadi. Apa yang menarik dari rangkap pertama dan kedua yang kontras iaitu" mu" pada penghujung rangkap pertama dan" ku" pada penghujung rangkap ke dua boleh di anggap dari mana mana sudut tempat atau seseorang yang mempunyai rasa istimewa terhadap satu sama lain. Abstrak makna tadi juga boleh menmggambarkan banyak perasaan dan keinginan yang punya persamaan and perbezaan sekaligus.

Kecantikan makna abstrak lirik ini sebenarnya amat tinggi dari sudut puitis .

Saya berpendapat lirik ini telah disusun secara kreatif bagi menmupuk pendengar berimaginasi dan ini membuatkan lirik ini mempunyai mutu yang baik.
Saya harap pandangan saya ini dapat dilongsikan bersama.

Ms and Mr Red Ribbon said...

i dgr lagu nie kat konsert twisties... betul2 BEST!!!

ezzyra said...

mmg best lagu ni...mksud yg mndalam..

Honey Diana said...

lagu ni sebenarnye tentang ape pun kite buat kat luar sane n kemane pun kite pegi....akhirnye kite tetap akan kembali...dlm erti kata tempt kite berteduh..iaitu 'RUMAH'...segalanye dlm rumah...kegembiraan,kesedihan dan mgkin perpisahan semua belaku dlm rumah.......kasih syg juga bmula dr rumah......

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

bermaksud:

kat mane pun kite ade n ape pun org ckp ttg rumah kite...kite ttp akan balik dn x perlu meragui ape pun sbb tu tempat kite...

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

bermaksud :

segalamnye berlaku dalam rumah... kasih syg,kesedihan,kegembiraan dan pepisahan(mgkin slh sorg family yg mulakan penghidupan br 'berkhwin' atan meninggal dunia...),n mcmne kite nak uruskan hal2 dlm umah bsama keluarga...atau kite x pedulikan ape yg berlaku dlm umah dan hye mengejar duniawi...

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya


Buka mata biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya

bermaksud:

hati muda mmg slalu nak kuar dr rumah..konon2nye kite ley hidup kat luar sana n mengejar duniawi smpai terlupa perihal rumah...ape yg kite ade dr 'rumah' tp kite silap lau kite pk gitu...buka mata..buka minta...pk sebaiknye...sblm mmbuat kputusan dan jgn pentgkan diri dn hati muda....sbb umah la tempat paling selamat,paling best,n kite boley dpt ape pun dr situ yg kite x dpt dr dunia luar tu...

'rumahku syurga ku....'

SEKIAN...(^_^)

Anonymous said...

sungai lui ada kat johor...

Anonymous said...

kat area sungai lui ni bnyk perkampungan org asli..

Saya tengok muka Aizat pun ada mcm raut muka org asli skit..

Anonymous said...

nak tergelak pon ada tengok korang post... masih tak dapat2 yah... tak apa... nanti suatu hari korang dapat jugak... aku dah dapat..

Anonymous said...

Cite ttg pembangunan diatas keperitan dan kepedihan org kg. st tempat yg asalnya aman dan nyaman telah bertukar menjadi negeri pencakar langit. Sungai yg lurus tp penuh liku. Air mata ku di sg lui

Anonymous said...

Jwpan nye adlah sungai lui hulu langat ..abg aizat sendiri lepak disini utk mencipta lagu tersebut .ayuh sume menjenguk kampungku ini ..