Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

September 4, 2010

Confirm News! New Proton Waja 2010

Berita sah! Malam tadi telah keluar berita di TV3 mengenai Model Baru Proton Waja! Selama ini, desas-desus mengatakan Proton Waja bakal menggantikan model lamanya kepada model baru yang menyerupai model Mistusbishi Lancer GT telah pun terjawab!

Confirm news! The news of new Proton Waja has been published at Tv3 last night! The rumours saying that Proton Waja will be will be replaced by the new looking Waja like Mitsubishi Lancer GT had been answered! 




Model baru Proton Waja ini memang menyerupai Mitsubishi Lancer GT...Hanya terdapat penukaran logo dan sedikit grill dibahagian hadapan..

The new look of this Proton Waja is like Mitsubishi Lancer GT.. The changes are only at the logo and the grill design.

Kenapa Proton keluarkan model Waja baru seumpama ini sedangkan Mistubishi masih lagi menjual model Lancer GT dan LAncer EX?? Proton tiada idea atau apa? Jom kita tahu dengan lebih lanjut.....

Why Proton released the new model of Waja that looks like Lancer while the Mitsubishi is still selling their Lancer GT and Lancer EX?? Does Proton have no idea? Lets know more about it.. 

Menurut sumber, Mitsubishi akan hentikan penjualan model Lancer di Malaysia mulai 2010 memandangkan kurang sambutan sebab persaingan drp model Honda Civic dan Toyota Altis yang lebih menjadi pilihan utama pembeli. Model Lancer tersebut di tukar logo / rebadge sebagai Proton Waja dengan harga yang lebih berbaloi..

According to sources, Mitsubishi will stop their sales of Lancer in Malaysia by 2010 as less competitive response compare to Honda Civic and Toyota Altis that is more preferred buyer. Lancer is just the change logo / rebadge as Proton Waja with more worth the price.

Ini adalah berita daripada Bahagian Komunikasi Korporat Proton sendiri memberitahu bahawa telah ada satu MOU terbaru antara Proton dan Mitsubishi. Perjanjian tersebut bagi mengeluarkan model baru replacement Waja sekarang dengan model Mitsubishi Lancer 2.0 secara konsep "produk berlesen".

This is the news of Proton's Corporate Communications told that there was a new MOU between Proton and Mitsubishi. The agreement is about to produce a new Waja replacement model with the Mitsubishi Lancer 2.0 with the "licensed products" concept.

Model pengganti Waja ini bakal dilancarkan pada bulan November 2010, tetapi pra pelancarannya akan dibuat selepas Hari Raya Aidilfitri. Dijangka ditawarkan pada harga sekitar RM75,000 (bagi versi 1.8 liter manual), RM80,000 (bagi 1.8 liter auto) dan hampir RM100,000 untuk 2.0 liter.

Waja replacement model is to be launched in November 2010, but the pre-launched will be launched after 'Hari Raya'. Its expected to be offered at a price of around RM75,000 (1800 cc manual), RM80,000 (1.8 auto) and almost RM100,000 for 2000 cc.

Gambar Ehsan: Syed Mohd Adib

p/s: aku terpaksa letak 2 bahasa untuk entry nie sebab banyak hit untuk entry pasal waja baru nie..banyak negara especially Jepun ngan China byk hit tajuk nie..xsangka! hehe! 

9 comments:

Ili Shaheera said...

Sukanya dia kat kereta xD

Nora a.k.a Aira said...

wow ! rasa berbaloi tak kalo beli? rasa macam mahu beli la. cool looking!

Anonymous said...

seperti kacang melupakan kulit..

nasri said...

lli Shaheera:
hehehe..mmg suka kereta pn..agak obses sedikit..hik3..biasa la..laki kn..huu~

Nora a.k.a Aira:
bg sya berbaloi jer..sebab proton dah makin maju dalm automotif..kualiti nya juga mungkin lebih baik utk model ini sebb 'produk berlesen' dr Mitsubishi..

Anonymous:
maksud anda?? xpaham..

pearl apple said...

pergghh...terbaek dari ladang..i like~~nak beli tak ckp duet lg kot..

Wahidah said...

cun la pulak kete ne...:)

Anwar Faiz said...

tumpang ambik link post ni ye.. terima kasih :)

nasri said...

pearl apple:
hehehe..cntik kn model nie..xpe2..sama2lah kita mngumpul duet..hehe!

Wahidah:
yup! mmg cun pon..walaupun model yg sme cam lancer..tp xkisahla..support proton! huu~

Anwar Faiz:
dipersilakan..amat dialu2kan..thanks juga ya sbb sudi share link nie..

wildan said...

wiw,,
jempol deh gan..
mantap ni mobil, bli satu berapa ya? hehehheheh