Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

December 25, 2010

Minat Baru: HDR Picture

entry kali ini berkenaan tentang minat baru aku terhadap penghasilan gambar yang cantik..hehe! aku baru jer belajar teknik-teknik penghasilan gambar High Dinamic Range (HDR).. Bagi yang pro dengan kamera DSLR, korang semua mesti dah tahu dan pakar nak hasilkan gambar-gambar cantik "giler babi".. opss, maaf! aku tak sengaja tiru ayat kontroversi lisa surihani masa mengendalikan program mari menari..hahaha!

aku tak tahu lah kenapa tiba-tiba minat pulak nak buat gambar-gambar HDR..padahal function-function di kamera DSLR tu pun aku belum habis lagi cuba..haha!

sedikit info ringkas mengenai HDR image.. HDR image merupakan tiga atau lebih gambar sama diambil dengan exposure berbeza yang digabungkan/ditindih menjadi satu imej dengan kesan yang cantik!

sebelum..RAW image

selepas..HDR image

sebenarnya aku dah hasilkan beberapa HDR image..tapi aku masih belum berpuas hati untuk paparkan pada korang semua sebab hasilnya tak berapa menjadi...nantikan hasil aku sendiri pada entry yang akan datg ea.. okla..aku nak sambung belajar dengan Pakcik Google..bye!

Cara-cara hasilkan image HDR: klik sini
Info tentang image HDR dlm bhasa melayu: klik sini

10 comments:

Nazrin Nasir said...

aja aku.. hehe..

style la hdr..

Izwan said...

owh.. ni rupanya HDR.. memang smart r gambar kalau camru..

Kasim Ahmad said...

lawa dowh gmbar nih

aqeyLs said...

kamera DSLR tuh under wish-list.. argg. biler nak berdwets beli

•·.·´¯`·.·eZ·.·´¯`·.·•™ said...

owh, ni ke sbb nk photoshop??? weh, next week baru siap la kot ..hahaha..

skung baru 30% ..dah dua ari aku donload

Fyzal said...

hurmm.. boleh nmpk perbezaannya.. itu rupanya HDR.. baru aku tau :)

Nur said...

walaupun tak tahu ape tuh HDR tapi memang lawa..hehhee

maCy said...

smart! ;D

atOn said...

woooo..jumpe minat baru ke nas??
(^_^)v bagus2...drpd ko racing kete, baik ko wat mende ni..haha~

pssst!!
undi la http://atonisaton.blogspot.com
kat pencarian 10 header blog tercantik 2010 klw rase ak layak ye~

undi sini -> http://www.2dayblogger.com/blog/2010/12/26/undian-pencarian-10-header-blog-tercantik-2010/

Aiza Zaleha said...

huyooooo.! hebat2!ko jd photographer weyh. t aku kawen ko jd photographer aku. cousin2 murah sikit. hahaha :p