Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

February 9, 2011

Kesan Harga Getah Melambung

hello to all my readers.. sory lama tak update blog! seminggu balik kampung.. semalam pula pergi interview.. so, takde masa nak update blog! hehe!~

entry 'warm-up' untuk kali ini aku buat sebab dah lama tak update blog..huhu!  ini berkaitan dengan harga getah.. sedia maklum, harga getah pasaran negara semakin melambung tinggi.. Harga tertinggi pernah direkodkan dalam sejarah negara iaitu RM 15.06/kg..

mesti korang pernah dengar tentang pendapatan penoreh getah di kebun kecil mencecah RM3,000. dan ada ada juga yang meraih pendapatan melebihi RM8,000... dahsyat kan?? kalah gaji penjawat awam yang mempunyai master... hahahaha! rezeki penoreh getah kan...

kesan serta akibat dari kenaikan harga komoditi getah adalah ada yang sanggup mencuri getah skrap untuk dijual berikutan harga yang tinggi... dunia-dunia.. dan juga, semakin ramai penoreh getah muda yang cuba menceburi bidang itu...

disini terdapat beberapa gambar yang sempat dirakamkan jurugambar apabila seorang graduan IPTA juga menceburi bidang itu dengan gaya nya tersendiri...

style baru menoreh getah!kelihatan gaya yang profesional disitu...hahaha!!
moral of the entry: graduan-graduan janganlah terlalu memilih kerjaya yang kononnya layak untuk anda sahaja... lagi satu... jangan bawa anak-anak kecil ke kebun getah kerana mereka tidak dapat bezakan antara susu ibu dengan susu getah! hahaha!

11 comments:

Wan Zulqhairi said...

sebab tu org kt lgi kaya dr org bnda... walaupun selekeh,tp tnah berekar2...

echah mashuri said...

eh.skrg nih tokey getah bwk keta kelass2 jee...mmg leh wt duit.eheh

ghost writer said...

graduan jangan pilih kerja bila getah melambung harga..sok getah turun harga graduan tak turun ladang dah...

dina darwina said...

wlaupun getah berbau tapi itulah bau duit tauw..best menoreh getah n_n

iRfan Johan said...

gler siot..noreh pkai bju polo...nie mcty dtg kebun getah naek EVO 10 kowt...hahaha

nasri said...

Wan Zulqhairi:
betol2..relax je naik datsun, tp tanah byk..

echah mahsuri:
tokey getah pakai keta mhal2.. nnt xle byr..skg je getah mhal..huu~

ghost rider:
graduan yg cerdik buat smua bnda.. hahaha!

dina darwina:
betol2.. dsebalik busuk itu ada wangi nya..haha!

iRfan:
haha.. pnoreh da maju.. pas mnoreh leh trus kuar town..hahah!

SYAFIQAH / S said...

ceh mmg tak boleh blah statement kat bawah tue..haha..tapi serious mmg btul dan logik :D

Juli said...

easier said than done. mungkin takde niat nk memilih, tp kalo ada tanah getah bapak berekar2,itu mmg keji kalo nk memilih keje lagi..hihi

n u r k i m a said...

dulu sek kat ladang geth...sgt bau busuk lau pepagi..huhuhu~

nasri said...

SYAFIQAH / S:
haha..betolla kn..bhaya utk budak2..huu~

Juli:
yeah! agree with u.. tlg mak bapak lagi berkat..hehe~

nurkima:
alah bisa tegal biasa.. hehe~ mula2 je kn xtahan..

pak abu said...

mmg kayo penoreh getah beb..haha