Pages

Attention!!

To readers who comes to this blog. I'm sorry for any links that are no longer available. I'm going to reconstruct this blog. Stay tuned for updates! Thanks. See ya!

January 12, 2011

Penting ke Boleh Berbahasa Cina??

 nak belajar bahasa cina dengan Zhang Ziyi.. berapa eh kelas tuition die?? haha!

Penting ke pandai berbahasa cina?? Bahasa cina ada banyak.. tapi.. yang biase dan popular adalah mandarin dan kantonis.. berbalik pada persoalan tadi.. penting ker??

Sebenarnya aku sedang mencari pekerjaan.. Aku prefer bekerja di sektor swasta.. Sbb apa aku pilih swasta? Masing-masing ada pendapat sendiri kan..

Yang aku tak berapa berkenan..... Bila bukak jer kerja-kerja gaji yang "sedap-sedap", semuanya nak ada kebolehan berbahasa cina... adoi.. bukanla nak kata gaji yang best-best jer, yang biasa-biasa pun nak macam tu jugak..

Memang lah boleh berbahasa selain dari bahasa melayu dan inggeris tu adalah kelebihan.. TAPI, dimanakah tempat bagi orang yang hanya boleh berbahasa melayu dan inggeris sahaja?? Orang macam aku pun nak jugak kerja yang ditawarkan gaji yang lumayan... huhu!

Ikutkan wa pun reti jer cakap cina maa.... Talak hal munyer... Lu olang mau dengar ka??

wo xi huen ni : saya sgt suka awak
wo pu che tau : saya tak tau
wo hen xiang ni : saya rindu awak sangat
ni hen piao liang : awak sangat cantik


wo bu chong ming, wo chi dao yi dian-dian : saya tak pandai, saya tau sikit-sikit...

lagi satu.......

ho liau....... hahaha!!

p/s: agak-agak aku boleh apply ke tak keje yang perlukan kebolehan berbahasa cina skarang?? haha!

10 comments:

MiSzy DiaN said...

heheheh..
kalu saya jadi bos cina..
saya rejek awak..
muahahaha..
tak taw laa tp kbykan company swasta sumanya cina..
kelebihan blh berbahasa cina dan english mmh diperlukan sgt2..
kt cni pn dorg bkn tk nk bg keja tp bckap dlm bhas cina adalah satu kelebihan bg mndpt pkerjaan tsebut..

nasri said...

MiSzy Dian:
ahaha! jgnla rejek saya.. sy teror pe ckp cina.. fasih plak tu.. hehe~! tulah kan.. ckp mlayu slang cina ptutnyer pn boleh la kn..=)

Atsuko Ichirou said...

huhuu...
bhse cina n mandarin berbeza...
cam ne ek??
sy bjr bhse mandarin je...

Dang Intan Duka said...

hurm..semuanya penting..sbb tu kelebihan..:) just belajar mandarin je gak..hoho

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)me :)

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)me :)

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)me :)

Aswadi Jawal said...

salam perkenalan...
i follow u, u follow me :)

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. kira boleh je la. karang jumpa klien, macam itik cakap ngan ayam. dua2 tak faham..